Sedan slutet av 80-talet driver Mats Gabrielsson investmentföretaget Gabrielsson lnvest AB (GIAB) med ett totalt riskkapital på närmare två miljarder kronor.

Historien om Mats började i Göteborg där han växte upp på 50- och 60-talet. Redan som 14-åring började affärsmannen i honom visa sig. Han köpte in sovtäcken billigt, som han tillsammans med vänner sålde genom att knacka dörr. Det var även i den här åldern som travintresset visade sig. Han startade en tidning med stalltips för andra travintresserade och såg till att den distribuerades via Pressbyrån och såldes av yngre killar utanför Åby travbana.

I skolan var det höga berg och djupa dalar. I sjunde klass var Mats skolans bästa i elev, tre år senare skolans sämsta. Ambitioner saknades dock inte. Planen var att läsa in gymnasiekompetens för att söka in på juridiklinjen, men i takt med att betygen höjdes, höjde Mats ribban. Ambitionen att ”bara” läsa ekonomi i Göteborg ändrades snart till att han sökte, och kom in på, Handelshögskolan i Stockholm.

På Handelshögskolan specialiserade sig Mats på informationsteknologi vilket var udda, för att inte säga mycket udda. Han var en av dåtidens få civilekonomer som utbildade sig i systemanalys och kunde programmera. ”Egentligen skulle jag ha fortsatt med de akademiska studierna, men plötsligt fann jag mig i rollen som managementkonsult.”

1978 planerade Mats att sluta som managementkonsult och börja studera till läkare, men slumpen ville annorlunda. Ett par vänner på Diehl Datatronic, som sålde minidatorer och datorsystem, var på väg att få sparken eftersom bolaget skulle läggas ner. De erbjöd sina tjänster till vännen Mats i hans konsultbolag. Han svarade att han tänkte lägga av men att han kunde hjälpa till att förvärva den svenska verksamheten åt dem. Han köpte bolaget för en krona och delade på bolaget, hälften till Mats och en fjärdedel vardera till Stig Lundquist och Torsten Frey. Mats blev VD, på villkoret att få bestämma allt. ”Vi rensade upp i bolaget och fyra till fem månader senare hade vi över två miljoner kronor i kassan, det var mycket pengar 1978. Det var min första företagsrekonstruktion.”

mats-di-copy

1981 skulle en konsumentdator lanseras, VIC-20. För att klara av distributionen och få kunskap om konsumentmarknaden ”förvärvades” det förlusttyngda Handic-bolaget av det statliga investmentbolaget Navigator. Handic sysslade med konsumentelektronik. Det visade sig vara ett lyckodrag och tog upp koncernen till en omsättning på strax under 250 miljoner kronor 1983 med en vinst på över 30 miljoner kronor. VIC-20, som sedermera följdes upp av VIC-64:an, var en stor succé och blev den första datorn för de flesta som var födda i slutet av 60- och 70-talet.

Tillverkaren Commodore hade ingen egen mjukvaruutveckling utan Datatronic fyllde den platsen med sitt dotterbolag Handic Software. Det blev gruppens mest lönsamma bolag och förde ut Datatronic på den internationella arenan. Handic Software utsågs 1984 till årets exportföretag, framförallt för framtagandet av världens första tredimensionella spreadsheet, CalcResult. Samma år sade Mats i en TV-intervju att det skulle komma att finnas tvåhundratusen datorer i Sverige innan decenniet var slut. Han blev mer eller mindre utskrattad.

handicreklam

Sedan skedde allt i rask takt. Han köpte den förlustdrabbade amerikanska datortillverkaren Victor Technologies som hamnat på obestånd. Bolaget hade utvecklat, tillverkat och sålt världens första 16-bitarsdator. ”Efter att jag slutit avtal med konkursförvaltaren i USA ringde jag bankiren Peter Gyllenhammar som fick ansvaret för en nyemission på nästan 260 miljoner mot 30 % av bolaget (dåtidens näst största nyemission)”.

Utvecklingen av datorerna stannade kvar i USA (CA), men tillverkningen flyttades först till Singapore och sedan till Japan och Kina. Victordatorn var den första datorn som hade en löstagbar hårddisk, samt den första datorn som hade Windows operativsystem som standard. Succén var given.

mats-ev

1985 introducerade Datatronic konsumentbenet (Handic) med världens minsta och billigaste parabolantenn. Parabolantennen som var helt egenutvecklad mötte genklang över hela världen.

1986 köpte Datatronic Micronic som utvecklade och tillverkade handdatorer. Nya modeller utveckas med DOS som operativsystem och bolaget blev världsledande inom segmentet och tekniken var föregångare till dagens PDAs.

1988 omsatte Datatronic två miljarder kronor med en vinst på 200 miljoner kronor. Det var Sveriges största dataföretag, och bland de största i världen inom sina segment. Då sålde Mats sin majoritetspost i företaget, lämnade och startade GIAB. ■