Affärsmodell
GIAB är ett engagerat bolag som värnar om sina investeringar och bolag. GIAB tror på långsiktiga investeringar och ett involverat ägande.
Följande tre punkter ingår i vår analys av nya möjliga investeringar.
1. Förutsägbarhet
För att bolaget ska uppnå en god kontroll av sin verksamhet är det nödvändigt att utvecklingen kan förutsägas. Därför analyserar GIAB bolaget och definierar vilka förändringar som behöver genomföras, samt vilka resurser dessa kräver. Utan en tillfredsställande förutsägbarhet är det inte möjligt att fatta rätt beslut för att öka lönsamheten.
2. Lönsamhet
Det övergripande målet är att bolaget har potential att uppnå en förbättrad lönsamhet och en sund kärnverksamhet med anpassad kostnad. GIAB kan erbjuda resurser som är nödvändiga för att stötta och komplettera ledningen och vid behov tillföra nödvändigt kapital. GIAB utvärderar möjliga synergier med andra dotter- eller intresseföretag.
3. Tillväxt
En kontrollerad lönsamhet möjliggör tillväxt. Utöver den organiska tillväxten kan även förvärv ske genom ytterligare kapitalinsatser.
Koncernbolag
Delägda bolag
House of Education
Saxlund
KB Ringvägen
Alfa Property
Narva Gate
Utopia
Coral Plaza
Webrock
Exhail Music
Golfstar
Eniro
YNIQ
Styrelse
Mats Gabrielsson
Ordförande
Linus Johansson
Ordinarie Styrelseledamot, VD
Kenneth Eriksson
Ordinarie Styrelseledamot
Karolina Gabrielsson Berglöf
Ordinarie Styrelseledamot
Johanna Gabrielsson Ryström
Ordinarie Styrelseledamot
Staffan Gabrielsson Berglöf
Ordinarie Styrelseledarmot
Ester Gabrielsson Ryström
Ordinarie Styrelseledamot
Margareta Berglöf
Suppleant
Vår historia
Mats
Gabrielsson
”Lojalitet är den egenskap jag värdesätter högst hos andra människor. Jag vill att bolagen ska vara en familj”
Mats Gabrielsson, grundare och ägare av Giab.
Mats Gabrielsson utbildade sig på Handelshögskolan i Stockholm. På 1970-talet var han en av få civilekonomer som gick kurser i systemanalys och kunde programmera, vilket skulle visa sig vara ett lyckokast.
Efter några år som managementkonsult funderade Mats Gabrielsson på att läsa till läkare, men livet tog en annan riktning. Några vänner till Mats jobbade på Diehl Datatronic som sålde minidatorer och datorsystem. Nu var vännerna på väg att få sparken eftersom företaget skulle läggas ner.
Mats hjälpte dem att ta över Diehl Datatronics svenska verksamhet. Han köpte bolaget för en krona och delade upp det. Halva till sig själv och en fjärdedel vardera till Stig Lundquist och Torsten Frey. Mats blev vd med villkoret att få bestämma allt.
– Vi rensade upp i bolaget och några månader senare hade vi över två miljoner i kassan, vilket var mycket pengar 1978. Det blev min första företagsrekonstruktion.
Mats Gabrielsson säger att hans framgångar i affärsvärlden till stora delar har handlat om tur.
– Mina förutsägelser om framtiden har ofta slagit in, jag har träffat rätt personer och fått rätt guidning. Det finns många duktiga människor som har otur.
Hur man förvaltar turen är däremot en helt annan sak. För Mats handlar det om att ha ett genuint teknikintresse, att vara påläst och förstå vad som händer globalt. Inte minst idag när informationsflödet är sekundsnabbt behöver man ha de historiska sammanhangen klara för sig. Historien är en spegel till framtiden, som han uttrycker det.
1981 skulle konsumentdatorn VIC-20 från amerikanska Commodore lanseras i Sverige. För att klara av distributionen och få kunskap om marknaden köpte Datatronic det förlusttyngda Handic-bolaget av statliga Navigator. VIC-20, som sedan följdes av VIC-64, var en stor succé och den första datorn för många födda under 1960- och 1970-talet.
Commodore hade ingen egen mjukvaruutveckling. Den platsen fyllde Datatronic med Handic Software som tog koncernen ut i världen. 1984 utsågs Handic Software till årets exportföretag. Samma år blev Mats Gabrielsson utskrattad i en tv-intervju när han gissade att det skulle finnas 200.000 datorer i Sverige innan decenniet var slut. Och visst fick han fel. Det såldes betydligt fler.
– Det är ganska fantastiskt att jag blev en av 50 personer i världen som byggde upp datorindustrin.
Mats Gabrielsson hade sinne för affärer redan under uppväxten i Göteborg. Han köpte bland annat billiga sovtäcken som han tillsammans med vänner sålde genom att knacka dörr. Han startade också en tidning med stalltips och såg till att den såldes på Pressbyrån och utanför Åby travbana.
Mats pappa var framgångsrik affärsman i fiskeindustrin, men blev långvarigt sjuk och företaget vurpade. De bodde i en enrummare och fick vända på varje krona. Pappan fick sedan försörja familjen som rockvaktmästare, ett arbete längst ner i samhällets hierarki.
– Pappa är min hjälte, och jag tror att det är min bakgrund som har skapat mig. Revanschismen är en viktig faktor.
Efter framgångarna med Handic Software gick allting fort. Mats Gabrielsson köpte den förlustdrabbade amerikanska datortillverkaren Victor Technologies, bolaget som utvecklat, tillverkat och sålt världens första 16-bitarsdator.
– Efter att jag slutit avtal med konkursförvaltaren i USA ringde jag bankiren Peter Gyllenhammar som fick ansvaret för en nyemission på 260 miljoner mot 30 procent av bolaget.
Victordatorn var den första datorn som hade en löstagbar hårddisk, och den första som hade Windows operativsystem som standard. En riktig succé!
1988 var Datatronic Sveriges största datorföretag och ett av de största i världen inom sina segment. Då sålde Mats Gabrielsson, Sveriges förste it-miljardär, sin majoritetspost i bolaget och startade Giab.
Det som tilltalar honom med investmentbolaget är både spänning och inflytande.
– Ska man vara krass är affärslivet ett spel, på samma sätt som hästar eller poker. Du måste förstå andra människor och du måste ha förmåga att förutse utvecklingen. Det fungerar inte att bara stoppa in pengar.
Men för Mats Gabrielsson handlar ägande också om förmånen att kunna påverka framtiden. Och att bidra till samhällets utveckling med teknologi och investeringar. Både i affärslivet och privat tror han på värdet av långa förbindelser med människor.
– Jag kan vara extremt hård och ärlig, och jag gör inte affärer med personer jag ogillar, men jag är också lojal och generös.
Mats är pappa till två vuxna barn och två tonåringar. Att han kan lämna något efter sig till dem är det han är mest stolt över efter åren med Giab.
– Affärslivet har också varit en fantastisk resa med extremt roliga upplevelser och jag har fått träffa många unika människor. Ofta trivs jag bäst tillsammans med personer som andra tycker är lite udda.
Intresset för travsport har Mats Gabrielsson kvar sedan uppväxten. Idag har han ett hundratal egna hästar och äger två gårdar, en i Estland och en utanför Stockholm. Men någon fritid har han egentligen aldrig haft.
– Man lever med företaget dygnet runt. Det gäller att hela tiden att ha de stora dragen i huvudet så att man kan gripa in. Men jag tycker att det är en positiv stress. Giab är både min hobby och mitt arbete. Nu är jag egentligen pensionär, men min familj säger att jag skulle bli odräglig om jag gick hemma.
text: Jenny Tedjeza